Arcüreg-gyulladás

Tünet: Kisgyermekkorban az orrnyálkahártya gyulladása (nátha) gyakorlatilag együtt jár az arcüreg nyálkahártyájának gyulladásával. Az orrváladék többnyire sűrű, sárgászöld, különösen az elhúzódó formákban. A felnőttkori arcüreg-gyulladással ellentétben, gyermekkorban nem szokott az arc feszítő fájdalmával, nyomásra bekövetkező fájdalmával járni. Lázat is csak ritkán okoz. Jellegzetessége viszont az éjszaka, illetve a fekvő testhelyzetben kifejezettebb köhögés. Fekvő testhelyzetben az arcüreg orrjáratokba vezető része olyan helyzetbe kerül, hogy a benne lévő váladék kicsorog, majd a garatfalon lecsordogálva száraz ingerköhögést provokál.

Ok: A közönséges nátha, az orrmandula-gyulladás szövődményeként a váladék az arcüregekben is képződik, illetve azokra terjed, valamint azokban felhalmozódik, esetlegesen légúti baktériumokkal felülfertőződik.

Szülői teendő: A legfontosabb a váladék eltávolítása, hiszen minél tovább pang a váladék az arcüregekben, annál tovább fog panaszokat okozni. A váladék eltávolításának legjobb módja az orrszívás. Persze nem ballonos orrszívó segítségével, hanem porszívóhoz csatlakoztatható, vagy elektromos orrszívó segítségével. És még iskoláskorú gyermekek esetében is! Ennek az egyszerű magyarázata az, hogy a gyermek az arcüregét nem tudja kifújni. Mivel az arcüregek az arckoponyán belül elhelyezkedő üregek, és az orrjáratokból oldalirányba nyílnak, ezért orrfújáskor a levegő eláramlik mellettük. Vagyis az erőteljes orrfújást végző gyermek is csak az orrjáratokban lévő váladékot fogja kifújni. Nem tud akkora vákuumot létesíteni az erős orrfújás, hogy az az arcüregekben letapadt váladékot is magával rántsa. Nem beszélve a kisebb korosztályú gyermekekről, akiknél a helyes orrfújás technikájának elsajátítása sem egyszerű feladat.

A fentiekből következik, hogy az arcüreg tisztításához megfelelő vákuumot kell létrehozni, ezt pedig csak az orrszívó segítségével tehetjük meg! Igaz, hogy tüsszentés során a kirobbanó levegő vákuuma magával szippanthat az arcüregből is váladékot, de tartós tüsszentés céljából mégsem szagoltathatunk folyamatosan őrölt borsot a gyermekkel…(egyébként is kitüsszentené a kezünkből). Sőt! Pihével sem csiklandozhatjuk állandóan az orrnyálkahártyát! Marad tehát az orrszívás!

A hatékonyság növelése érdekében naponta egyszer érdemes az orrszívásokat kiegészíteni úgynevezett Proetz-kezeléssel. Ennek kivitelezése a következő: A gyermeket hanyatt fektetjük, és fejét körülbelül 45 fokban hátraszegjük. Orrszívás közben az ellenoldali orrjáratba élettani, 0,9%-os sóoldatot (NaCl) fecskendezünk, vagy steril tengervizes oldatot spriccelünk. Megkérjük a gyermeket, hogy a procedúra közben hangosan ismételgessen „k” betűs szavakat (például: kukurikú, kakukk, kakas), és nem mást…(Még ha legszívesebben azt tenné is!) Ekkor ugyanis zárul a hangrés, nagyobb vákuum létesül, és jobb szívóhatás érhető el. A bejuttatott sóoldat szinte átmossa az arcüregeket, leválasztja a falukhoz tapadó váladékot.

A váladék kiürülésének elősegítése érdekében orrcseppek, orrspray-k is használhatók. Legszerencsésebb, ha a megduzzadt orrnyálkahártyát lelohasztó készítményeket kiegészítjük váladékoldó hatású (például Paxirasol orrspray) készítménnyel. Újabban már megjelentek gyárilag kevert orrspray-k is (Nasopax). Kiegészítő kezelésként 2 éves kor fölött szteroid tartalmú orrspray-k adását is javasolják. Ezeket a kezelőorvos írhatja fel.

Szintén a nyálkahártyák lohasztása érdekében kalciumtartalmú szirup, vagy pezsgőtabletta adható.

Jótékony hatású az arcüregek Bioptron lámpával történő kezelése, vagy naponta 3×15 percig végzett infralámpás melegítése. Utóbbi esetében a kisebb gyermekek szemét takarjuk el, kössük be, és 1 méteres távolságból végezzük a melegítést, kizárólag ölben, felügyelet mellett, nehogy megégethesse magát a gyermek! Szintén megpróbálható sós inhalálás is. Erre alkalmas a patikákban kapható Salvus víz. A magas sótartalmú pára lazítja a sűrű orrváladékot, és lohasztja a nyálkahártyát is. Ha van gyógyszerporlasztó készülék a háztartásban, akkor fiziológiás sóoldattal (0,9% NaCl) is inhalálhat a gyermek. Ilyenkor Paxirasol oldat is tehető az inhaláló oldathoz a váladékoldás fokozása végett. Utóbbi célból adhatók a recept nélkül kapható váladékoldó (köptető) gyógyszerek is.

Megjegyzés: A fenti kezelések kiegészítéseként az orvos antibiotikum szedését is elrendelheti. Fontos azonban megjegyezni, hogy még az antibiotikum adása sem helyettesíti az orrtakarítást. Egyrészt az arcüregeknek nem igazán jó a vérellátása, ezért nem lehet akkora gyógyszer-koncentrációt elérni a bennük letapadt sűrű váladékban, hogy az önmagában megoldaná a problémát. Másrészt lehet, hogy a váladékból kiirtódnak a baktériumok, de amennyiben maga a váladék ott marad, és a gyermek visszakerül a közösségbe, akkor pár napon belül garantáltan ismét megtelepednek kórokozók a váladékban, újból akut tüneteket okozva (sűrű, gennyes orrfolyás, köhögés, esetleg láz), míg az arcüreg-gyulladás krónikussá válik. Többnyire a gyermeknek állandósul a sűrű, sárgászöld orrfolyása is. Ilyen esetekben a köhögés már inkább nedves, felszakadozó jellegű, de heteken át tartó lesz. Az arcüreg gyulladása ugyanis gócként kialakítja a légúti rendszer hörgőkig leterjedő gyulladását. A hörgők gyulladása – az ott képződő váladék révén – annak állandó felköhögését provokálja, állandósítva a panaszokat, melyek az esetlegesen ismételgetett antibiotikus kezelések ellenére is fennállnak, vagy pár napos tünetmentességet követően visszatérnek. Pedig a váladék arcüregekből történő eltávolításával könnyen megelőzhető és orvosolható lenne a betegség.

Időnként a leggondosabb és legátfogóbb kezelés ellenére is előfordulhat, hogy nem sikerül a fenti módszerekkel megszűntetni a krónikus arcüreg-gyulladást. Ilyen esetekben a gyermekfül-orr-gégész javasolhatja az arcüregek rövid bódításban történő átmosását.

kovacs_tibor

dr. Kovács Tibor

Svábhegy Plusz Gyermek -Egészségügyi Központ

orvosszakmai vezető